marți, 16 iunie 2015

Încetarea treptată a alăptării


Încetarea treptată a alăptării







foto: centrudeparenting.ro

Sfârșitul alăptării este încă un subiect fierbinte pentru mamele care alăptează. Care e vârsta optimă, cum să o facem fără a trauma copilul și a ne trauma propriul corp? Ce daune poate aduce întreruperea alăptării prin metode ca legatul sânilor, pastilele, despărțirea pentru câteva zile de copil și alte metode înrădăcinate în cultura noastră? Aflați răspunsurile la toate aceste întrebări de la consltanta în alăptare și cofondatoarea „Mămica Alăptează” Alina Șmurun.



Vârsta optimă pentru încetarea alăptării


Organizația Mondială a Sănătății recomandă mamelor să păstreze alăptarea până la doi ani și mai mult, la dorința mamei și al copilului. Totuși vârsta minimă la care un copil ar putea fi înțărcat cât mai puțin traumatizant este 1,5 - 2 ani, deoarece majoritatea copiilor la vârsta de 1 an, așa cum se obișnuiește deseori în societatea noastră să fie înțărcați, nu sunt încă pregătiți să o facă. Un mare dezavantaj al înțărcatului copiilor mai mici de 1,5 - 2 ani este lipsa unei comunicări eficiente. Dacă unui copil de 2 ani îi poți explica că „lăpticul se termină” sau poți negocia cu el și amâna alăptarea, în cazul unui copil de 1 an acest lucru va fi imposibil, ne explică consultanta în alăptare Alina Șmurun.








Alina Șmurun

consultant în alăptare

co-fondatoarea Mămica Alăptează


Alăptarea nu e doar lapte, înțărcarea nu e doar sfârșitul alăptării


„Alăptarea, pe lângă faptul că presupune oferirea unei anumite cantități de lapte copilului, mai presupune și apropiere fizică cu mama. Alăptarea mai oferă copilului dvs. siguranță, încredere, simțul că este protejat. Alăptarea devine cu timpul un ritual indispensabil de viață al copilului. Tocmai din toate aceste motive, întreruperea bruscă a alăptării este destul de traumatizantă pentru copil. Din viața acestuia dispare un ritual foarte drag, simțul siguranței și al protecției”, spune Alina Șmurun.



Încetarea treptată a alăptării 


Înțărcarea treptată este cea care permite mamei să sfârșească alăptarea fără a trauma și marginaliza copilul și fără a-și supune propriul corp vătămărilor și/sau urmărilor mai puțin plăcute. Înțărcarea treptată este constituită din mai mulți pași de urmat, care asigură, treptat, sfârșitul alăptării. Perioada de înțărcare durează diferit de la copil la copil și de la mamă la mamă. 



* Un mare atu pentru înțărcarea treptată este faptul că atunci când procesul decurge lent și treptat, sânii mamei rămân mai fermi după încetarea alăptării, comparativ cu înțărcarea bruscă. Pielea se „retrage” treptat și revin cât mai mult posibil la forma de dinainte de sarcină. 





Pași de urmat pentru a înțărca copilul






recomandați de consultanta în alăptare Alina Șmurun:



1. Primul lucru pe care îl aveți de făcut este să vă răspundeți la două întrebări: de ce ați decis să înțărcați copilul, cine are nevoie de această încetare a alăptării (dumneavoastră, copilul dvs., soacra, soțul, prietena,  vecina voastră) și vă doriți cu adevărat acest lucru? Dacă sunteți convinsă că a venit timpul (nu doar pentru dvs., dar și pentru copil), înarmați-vă cu răbdare, insistență și fiți consecventă.




2. Următorul pas este să treceți de la alăptarea la cerere la alăptarea conform unui regim. Pentru început, trebuie să învățați copilul să aștepte 1 minut, 5 minute, apoi 15 minute, apoi 1 oră și tot așa. Amânați alăptările, explicați-i copilului că „mama îți va da lăptic când ajungem acasă” sau „când termină de gătit”. O dată ce ați promis copilului că îl alăptați peste ceva timp, țineți-vă de promisiune. Dacă o să îi spuneți copilului „afară nu ai voie să papi lăptic” sau "mama iți dă țiți peste 10 minute" acest lucru nu îi va spune nimic. Dați-i termeni clari de așteptare. Lungiți treptat perioadele de așteptare.




3. Treptat, înlăturați alăptările mai puțin importante, adică cele la care copilul poate renunța cu ușurință (din zi sau noapte, în funcție de copil). 




4. Cu timpul, renunțați la toate alăptările de zi (prin amânări și explicații) și le păstrați doar pe cele de noapte și alăptarea de înainte de somnul de noapte.




5. Următorul pas constă în a renunța și la alăptările de noapte. Chiar dacă copilul se trezește în timpul nopții, încercați să îl întoarceți pe altă parte, să îi oferiți o cană cu apă, să îl legănați. Acest lucru se va înfăptui la fel treptat.




6. În momentul în care ați rămas la o singură alăptare, adică cea de dinainte de somnul de noapte, trebuie treptat să renunțați și la aceasta. Acest lucru ar însemna să învățați copilul să adoarmă fără ca să fie alăptat. Pentru început o să scurtați treptat - treptat durata alăptării. Apoi încercați să înlocuiți ritualul alăptării cu un alt ritual, fie că e vorba de îmbrățișări, povestea de seară sau orice altceva ce bucură și liniștește copilul. O variantă ar fi să-l  adoarmă tata.




Toți acești pași îi parcurgeți cu maxim calm și maxim bagaj de explicații oferite copilului. Fie că îi spuneți că „țiți a obosit și vrea să doarmă” sau „uite e târziu, toți dorm, și pisicile, și cățelușii, și țiți tot vrea să doarmă” sau orice vă sugerează imaginația. Oferiți-i copilului explicații pozitive. În nici un caz nu îi spuneți „te-ai purtat astăzi urât și țiți s-a supărat pe tine sau nu mai are lapte” sau „tu ești deja băiat/fată mare, de aceea nu îți voi mai da lăptic”. Nu spuneți copilului „mama a dat lăpticul vecinului nostru că el e micuț” sau, dacă sunteți însărcinată, „de acum lăpticul tău va fi a lui bebe pe care îl așteaptă mama”. Alăptarea și laptele e o parte importantă din viața copilului și acestuia îi e destul de greu să afle că ceea ce îi aparținea lui și îi era scump a fost dat altcuiva. Nu vă faceți copilul să se simtă vinovat!




În majoritatea cazurilor, când femeile încetează treptat să alăpteze, sânii nu le deranjează, dar sunt și excepții. În această situație puteți stoarce sânul doar până dispare disconfortul. De asemenea, puteți aplica comprese răcoritoare. 











Recomandări:



* Uneori copiii nu sunt pregătiți să fie înțărcați atunci când mama a decis că a venit timpul. Amânați înțărcarea și reveniți la ea peste o perioadă de timp.




Unele mame decid să înceteze alăptarea în speranța că din acest motiv copiii vor începe să doarmă toată noaptea neîntrerupt. Nimeni nu vă poate garanta acest lucru. Dacă copilul încă nu a împlinit vârsta de 2 ani, cel mai probabil că el va continua să se trezească noaptea chiar dacă nu este alăptat.




* Dese sunt cazurile și când mamele încetează alăptarea din motiv că bebe nu mănâncă prea bine altceva înafară de lapte matern. Problema dată se rezolvă nu prin înțărcare, ci prin învățarea copilului cum să se comporte cu mâncarea, prin educarea unei culturi alimentare. 




* În unele cazuri mamele încetează alăptarea din motiv că copilul o „dezbracă” în public, adică o trage de haină ca aceasta să îi ofere lapte. În acest caz învățați copilul să nu facă acest lucru, să aștepte; nu-l înțărcați.




* Nu vă dezbrăcați în prezența copilului odată ce ați decis să îl înțărcați. Evitați ca acesta să vă vadă sânii, purtați haine care să îi acopere în întregime. 











Riscurile unei înțărcări de altă natură



Înțărcarea cu pastile. Pastilele de acest gen sunt destinate întreruperii alăptării imediat după naștere. Acest lucru este indicat fie atunci când mama nu poate alăpta din anumite motive medicale, fie atunci când copilul nu a supraviețuit. Efectul acestor pastile este scăderea nivelului hormonului prolactină - responsabil de producerea laptelui. După vârsta de trei luni ale copilului, nivelul prolactinei în organismul mamei care alăptează este foarte aproape de cel de până la sarcină, de aceea administrarea unor asemenea preparate nu-și are rostul. Nu uitați că aceste sunt medicamente, anume din cele hormonale, și au o mulțime de reacții adverse (vedeți prospectul medical). Nici nu vă așteptați că datorită lor laptele va dispărea peste noapte. Luați în calcul și faptul că femeile care au înțărcat în asemenea mod sunt mai predispuse riscului să dezvolte probleme de alăptare la următorul copil. Această metodă este o intervenție grosolană în sistemul hormonal al organismului.




Legatul sânilor. Este o metodă foarte traumatizantă fizic pentru mamă. În urma acesteia, mama poate dezvolta mastite și lactostaze. Legatul sânilor oricum vă obligă să stoarceți sânii și, la fel ca și în cazul pastilelor, laptele nu dispare în 1-2 zile.





Ungerea sânilor cu verde de briliant (sau altele preparate neplăcute la gust). O metodă traumatizantă pentru copil. Sânul e o parte importantă din viața copilului, mai ales dacă mama îi spune că „țiți are buba”, copilul suferă, pentru că sânul care îi este foarte scump, e traumatizat și are dureri. Uneori copilul poate crede că el e vinovat de „buba lui țiți” și astfel se auto-învinovățește și suferă. În unele cazuri, copiii se sperie chiar de aspectul sânului verde. Sunt situații când mama, văzând reacția copilului, decide să îi ofere totuși sânul, iar acesta deși și-l dorește, nu mai acceptă (fie pentru că îi e frică, fie pentru că crede că îi va face durere mamei). Sunt însă și cazuri când bebe nu reacționează nicicum la sânul verde și continuă să ceară lapte și să accepte sânul.




Despărțirea de mamă pentru câteva zile. O metodă destul de răspândită la noi este atunci când mama duce copilul la bunica (de cele mai multe ori). Este o metodă traumatizantă pentru copil din motiv că acesta e nevoit să facă față unui stres foarte mare. Acesta trebuie să se adapteze deodată mai multor stuații noi și necunoscute: lipsa mamei, lipsa sânului, aflarea într-o casă nouă cu oameni noi (mai ales dacă acestuia nu îi este foarte cunoscută casa bunicilor și dacă nu e foarte atașat de bunei).






Când este vorba de înțărcare, o mamă are nevoie de multă răbdare și calm. Nu vă așteptați că veți reuși într-o zi - două, nu forțați copilul, fiți insistente, dar păstrați-vă calmul. Este foarte important să înțărcați copilul atunci când simțiți că și acesta e pregătit, va fi capabil să înțeleagă explicațiile dvs. și poate chiar a parcurs deja voluntar câteva etape dintre cele enumerate mai sus. 




Dacă întâlniți anumite dificultăți sau aveți întrebări, ne puteți oricând contacta la adresa de email, pe pagina de facebook sau puteți lua legătura cu un consultant în alăptare.










Anastasia Popescu



Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...