vineri, 18 decembrie 2015

Nata Albot: „Alăptatul este un dar minunat al naturii pe care e păcat să nu-l accepți„


Nata Albot: „Alăptatul este un dar minunat al naturii pe care e păcat să nu-l accepți„







Nata Albot cu fiicele Sonia și Eva


Nata Albot - fondatoarea #KLumea, organizatoarea unui șir de evenimente culturale în Moldova, autoarea cărții culinare „Moldova din bucătăria mamei mele”, promotoarea culturii basarabene și pur și simplu mama a trei fetițe: Eva, Sonia și Magda. Emigrată în Canada, povestește în interviul acordat pentru Mămica Alăptează, despre care e diferența dintre nașterile de la noi și nașterile din Canada. Nata Albot ne vorbește și despre cât e de importantă pentru ea alăptarea, de ce nu își vaccinează copii și cum arată în viziunea ei o mamă bună și un tată bun. Nata e una dintre mamele care demonstrează sub cea mai frumoasă formă că viața nu se termină atunci când devenim părinți, ea poate fi trăită la fel de intens și o femeie poate rămâne la fel de implicată dacă își dorește acest lucru. 









Ați născut în Moldova și în Canada. Care din experiențe v-a plăcut mai mult?


Am avut în ambele țări experiența nașterii în spital. Și sper să am și în Canada într-o zi experiența nașterii acasă. Tot ce aș putea remarca acum, după ce s-au mai așezat emoțiile e că atitudinea personalului medical din Canada, față de o femeie care naște este de împrumutat și de învățat. Nimic ieșit din comun, pur și simplu o atitudine umană, empatică, deloc invazivă și profesionistă. Oricum rămân convinsă că nimic nu se compară cu nașterea acasă. Asta am înțeles-o pe la 1 dimineața în prima zi după naștere, când a venit sora medicală să mă trezească pentru a lua nu mai știu ce date gen tensiune și restul. Cred în continuare că sistemul medical este dator să nu se facă atât de prezent cu respectarea statisticilor sale atâta timp cât e vorba de confortul mamei și a copilului.







Nata Albot împreună cu fiicele ei





De ce ați decis să alăptați?


Eu nu am decis, pentru că nu am stat în fața unei alegeri. Alăptatul copilului este singura alimentație acceptată de mine pe care o poate primi copilul meu în primele luni de la naștere.















Ce înseamnă alăptarea pentru dvs?


Înseamnă nopți dormite, imunitatea copilului meu, remediu la febră și la ieșirea primilor dinți. Alăptatul este un dar minunat al naturii pe care e păcat să nu-l accepți.





Cum este privită de către societate alăptarea în public în Canada?


Este încurajat și nu doar prin vorbe și campanii prin spitale. Alăptatul trebuie să fie promovat, în primul rând, prin oferirea unei infrastructuri elementare, cum ar fi sălile de alăptare în localuri publice, centre comerciale și altele.





Știu că nu vă vaccinați copiii. Ce va făcut să luați o astfel de decizie?


Propria experiență nefericită cu unul din copii, plus multă literatură citită, m-au făcut să iau această decizie.  Fac ce cred eu că-i mai bine pentru copii mei, informându-mă suficient încât să pot lua anumite decizii, inclusiv in privința vaccinării. Nu este un joc și nici o iresponsabilitate. Fiecare părinte poartă răspunderea pentru copii săi, nu doctorii pe seama cărora ne lăsam de cele mai dese ori.













Sunteți foarte activă. Îmi dau seama că nu e chiar simplu să fii omniprezentă cu un bebeluș în brațe. Cum vă reușește?




Tot timpul am fost activă și altfel nu-mi pot imagina. Sunt așa cum sunt, fac lucrurile așa cum le consider eu corecte, fără să recomand cuiva să facă la fel. Nu sunt un exemplu demn de urmat. Sunt prezentă acolo unde îmi văd rostul, dacă asta creează senzația că sunt peste tot e doar datorită rețelelor de socializare. De fapt, am pauzele mele, atunci când am nevoie. 













Ce înseamnă pentru dvs să fii o mamă bună?


 O mamă bună este aceea care își dorește și așteaptă cu sufletul la gură venirea copilului său pe lume. O mama bună este datoare să fie o mamă informată, mai ales pe asemenea teme cum este travaliul, nașterea, vaccinele, călitul copilului și alimentația lui. O mamă bună este o mamă care înțelege că un copil are nevoie în primul rând de iubire și apoi de restul bunurilor materiale.







Nata Albot împreună cu mezina- Magdalena





Dar cum arată un tată bun?


Un tată bun e acela care merge cu nevasta la naștere, acela care chiar dacă nu știe, învață din mers cum să îngrijească un copil, acela care împarte cu partenera, exact în jumătate ba poate chiar mai mult grijile casei și a copilului.







Nata Albot împreună cu partenerul ei Andrei Bolocan, fiica Magdlena și ambasadoarea Moldovei în Canada





Ați spus cumva că următoarea dată o să nașteți acasă. Ați face-o pe bune?


Cel puțin voi depune tot efortul asta să se întâmple.





Ați trăit momentul facerii așa cum arată el perfect în viziunea dvs sau încă vă propuneți să-l trăiți?


L-am trăit cu Sonia, acasă. L-am trăit și cu Magda la spital. Momentul perfect al facerii e momentul zen, când respiri, respiri, respiri și bebe vine.
















Anastasia Popescu 


Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...