„Necazurile” atribuite pe nedrept alăptării
ALĂPTAREA nu e motivul tuturor „necazurilor” și nici renunțarea la ea nu e calea spre a le soluționa. De multe ori „neczurile” care nu au legătură cu alăptarea sunt atribuite acesteia. Dacă vreți să continuați să alăptați, luați în considerație următoarele momente.
1. Copilul nu mănâncă/ mănâncă puțin alimente solide. Revedeți cultura alimentară a copilului/ familiei. Mâncați cu el la aceeași masă, oferiți alimente de pe masa comună, mâncați cu copilul și în fața lui, nu-l impuneți să mănânce ce nu-i place și mai mult decât vrea.
2. Copilul se trezește des noaptea. Învățați-l să adoarmă fără sân (dacă are mai mult de un an). Înțărcarea nu vă garantează somn neîntrerupt noaptea. De altfel dacă o să înțărcați veți fi nevoită să faceți același lucru, să învățați copilul să doarmă fără sân. Totuși marea majoritate a copiilor până la vârsta de 2 ani se trezesc noaptea, indiferent dacă sunt alăptați sau nu.
3. Mama trebuie să urmeze tratamente medicamentoase/ să fie supusă intervențiilor chirurgicale. Majoritatea medicamentelor și antibioticilor sunt compatibile cu alăptarea și chiar și anesteziile locale și totale. Înainte de a urma un tratament, verificați compatibilitatea preparatelor cu alăptarea, în caz de incompatibilitate medicul vă poate indica un analog compatibil.
4. Anemie la copii. Cea mai ușor asimilabilă sursă de fier pentru copii este laptele matern. Pe lângă asta, asigurați-i micuțului o alimentație echilibrată, bogată în fier pentru a preveni o eventuală anemie. Dacă totuși micuțul/ micuța suferă de anemie aceasta poate fi tratată doar medicamentos. Lipsind copilul de lapte matern nu faceți altceva decât să îl lipsiți de aportul de fier din acesta.
5. Mama este obosită. Luați o pauză, cereți ajutor, recreați-vă. O meritați pe deplin, nu vă fie rușine, frică să o faceți. Mama e om viu, nu robot!
6. Vă deranjează alăptările frecvente. După vârsta de un an al copilului puteți renunța la alăptarea la cerere. După prima aniversare a copilului, alăptarea nu mai arată ca în bebelușie. În diada mamă-copil mama e șeful și ea decide cât de des e dispusă să îi ofere celui mic sânul. Bine înțeles totul se face treptat.
7. Copilul vă „dezbracă” când vrea să fie alăptat. Vorbiți cu copilul, învățați-l să aștepte, dezvățați-l de obiceiul de-a vă dezbrăca, nu-i permiteți să controleze el procesul alăptării. Treptat micuțul va însuși că mama îl alăptează doar în anumite condiții și circumstanțe.
Dacă aveți nevoie de ajutor în toate cele enumerate mai sus, cereți ajutor unui consultant în alăptare.
Anastasia Popescu
pre-consultant în alăptare
fondatoarea „Mămica Alăptează”