duminică, 17 iulie 2016

Lucruri despre alăptare pe care nimeni nu spune


Lucruri despre alăptare pe care nimeni nu le spune







foto: self.com


Multe mame vorbesc despre o conexiune magică dintre ea și copil în timpul alăptării, despre faptul că alăptarea e frumoasă, dar majoritatea dintre ele evită să vorbească despre momentele mai puțin plăcute sau chiar grele prin care au trecut alăptând. Acest lucru poate crea o senzație neplăcută mamelor ce se confruntă cu probleme de alăptare sau cu situații mai dificile. Ele pot crede că e în neregulă să fie uneori dificil, că probabil dacă simt așa la ele nu funcționează ceva cum trebuie sau că „nu sunt făcute pentru alăptare”. Tocmai din aceste motive este important să vorbim și despre momentele mai puțin plăcute, despre momentele solicitante legate de alăptare. Astăzi vorbim despre o parte din ele.









Alăptarea uneori este dificilă

Alăptarea este ceva ce se merită trăit pe deplin, dar este și un angajament. Este necesar ca copilul tău să aibă acces la sânii tăi la orice oră în fiecare zi. Programul tău se învârte în jurul hrănirii copilului și asta durează cel puțin până ce bebe mănâncă bine solide. Atunci când viața ta se învârte în jurul îngrijirii unui copil toate nevoile proprii devin secundare. Cu toate acestea, ai nevoie de timp pentru a avea grijă nu numai de copilul tău, ci și de tine. Hrănește-ți și propriile nevoi. Poți stoarce lapte și lăsa pentru bebe dacă ai nevoie să lipsești de acasă. (Vezi aici cum storci, păstrezi și oferi laptele matern).









Uneori poate fi dureros

Uneori din cauza atașării incorecte la sân, din cauza sensibilității sporite a sânilor sau pentru că bebe are frenul lingual scurt, s-ar putea să te confrunți la început de alăptare cu fisuri mamelonare. Vestea bună este că o dată cu înlăturarea cauzei (corectarea atașării, tăierea frenului lingual), în majoritatea cazurilor fisurile trec de la sine în 2-3 săptămâni.








S-ar putea să te simți izolată

S-ar putea să te simți izolată din cauza dorinței sau necesității de-a alăpta undeva departe de ochii lumii. Uneori ai vrea să stai cu toții împreună la o masă, nu în altă cameră din care să auzi râsete și să te simți frustrată că nu ești acolo cu toții, în centrul distracției. Dar la fel de izolată te-ai putea simți când mergi de exemplu să schimbi scutecul copilului. Te privezi pentru un timp de anumite lucruri, dar copilul tău o merită, nu-i așa? Când revii la masă întreabă de ce au râs prietenii tău și recuperează gluma.






Alăptarea îi poate face pe unii oameni să se simtă neconfortabil

Chiar dacă tu ești absolut ok cu alăptare în public, sunt oameni care se arată vădit deranjați de această priveliște. Din păcate trăim într-o societate unde sânii sunt supra-sexualizați și funcția lor de bază cea de a alăpta pruncii este subestimată sau trecută pe planul doi, de aceea s-ar putea să ți se întâmple să simți privirile chiorâș a oamenilor, chiar dacă nimeni nu o să-ți spună nimic. Dar totuși ce contează mai mult, lumea sau copilul tău? Nu toată lumea este drăguță cu o femeie care alăptează copilul lor într-un loc public, dar asta e problema lor, nu a ta, asa ca fă orice ca să te simți confortabil.










foto: youtube.com








Ai putea să simți mai des senzația de foame

În cazul în care simțiți foame după alăptare, există un motiv bun. Alăptarea consumă și ea calorii în plus de aceea e posibil să te simțiți mai înfometată decât de obicei. Se recomandă ca mamele care alăptează să consume în plus 500 de calorii pe zi pe lângă media zilnică necesară de aproximativ 2500 de calorii.









Te poți trezi într-o băltoacă de lapte la un moment dat

Există o bună șansă să te trezești (de obicei, în mijlocul nopții) cu pijamaua udă. Vei fi probabil acoperită de un amestec de sudoare și de lapte matern, ceea ce nu e super distractiv, dar este, de asemenea, un semn că organismul tău lucrează din greu pentru a avea grijă de tine și copilul tău. Totuși această experiență e caracteristică primelor luni de alăptare. Aproximativ la 3 luni lactația se stabilizează, sânii devin moi (ceea ce e absolut ok), lapte nu se mai acumulează în exces și (aproape) scăpați de umezirea hainelor.








Nu vei simți acea conectare magică 

Deci, mai multe femei care alăptează vorbesc despre o legătură specială, povestesc despre conexiuni profunde și semnificative, și vorbesc despre modul în care au simțit că ele și copilul lor au fost un tot întreg în timpul alăptării. Acest lucru este cu adevărat incredibil pentru femeile care îl simt, dar sincer, atunci când în toiul nopții alăptezi a 10-a oară și ești ruptă de oboseală, s-ar putea să simți mai degrabă un șir de resentimente decât o conexiune magică. Asta e în regulă, și este absolut normal. Dacă te simți în acest fel, din când în când, nu e nimic în neregulă cu sentimentele tale sau cu tine. Unele femei ar putea să nu simtă niciodată ceva magic în alăptare și asta e la fel de ok și normal, totul depinde de sensibilitatea fiecărei femei în parte.









În unele momente îți dorești să renunți

O să te ciocnești pe parcursul celor 2 - 3 ani de alăptare sau și mai mult dacă te decizi, cu un șir de situații când o să te bată gândul să renunți. La început durerea provocată de fisurile mamelonare s-ar putea să te facă să dai mâinile în jos. a Apoi primele mușcături ar putea să te descurajeze (vezi aici cum îl înveți pe bebe să nu muște de sân), după care alăptările nocturne lungi și frecvente provocate de erupțiile dentare ar putea să te facă să uiți că de fapt bebe are un disconfort și înțărcarea nu va înlătura acel disconfort. E absolut în regulă să ai momente de oboseală și disperare, momente când îți vine să renunți. Lucrurile se rezolvă cu puțin ajutor din partea celor dragi în îngrijirea copilului/copiilor, astfel încât să ai timp de măcar un pic de odihnă.





Un grup de susținere a alăptării ce reprezintă de fapt o comunitate a mamelor ce alăptează și care îți pot oferi sprijin și consolare atunci când ai nevoie să mergi mai departe. Uneori acest sprijin este crucial și de mare ajutor. Vă invităm cu mare drag în grupul de susținere a alăptării „Mămica Alăptează”.






Original


traducere și adaptare: Anastasia Popescu




Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...