Avortul și alăptarea
foto: Wedding Celebration Blog |
Sunt un șir de situații în care o femeie este nevoită să facă o întrerupere de sarcină. Dacă această femeie alăptează, poate aceasta continua sau nu alăptarea, trebuie să o întrerupă pentru o perioadă sau poate alăpta îndată după intervenția medicală? În acest articol nu vorbim despre partea morală, nu judecăm și nu acuzăm, pentru că nimeni absolut nu este în drept să o facă. În acest articol vorbim de aspectul tehnic al compatibilității avortului cu alăptarea.
Verificarea compatibilității cu preparatele medicamentoase
Avortul este de câteva tipuri: chirurgical, medicamentos ș.a. În această situație tot ce ne interesează sunt preparatele medicamentoase care se vor utiliza în acest scop. Odată ce femeia cunoaște medicamentele și/ anesteziile care urmează să le primească, are nevoie să verifice compatibvilitatea lor cu alăptarea. Acest lucru poate fi făcut pe site-urile de specialitate sau prin intermediul unui consultant în alăptare. Dacă alegeți să verificați de sinestătător o puteți face pe site-urile:
Cum verificați compatibilitatea medicamentelor pe aceste site-uri?
Căutați în prescripția medicală substanțele active ale fiecărui preparat în parte sau în prescripția on line. Traduceți fiecare substanță activă în engleză sau latină (prin google translate) și introduceți pe rând ficare substanță în căsuța de căutare. E-lactancia este mult mai accesibilă în acest sens, așa că vă recomandăm să începeți căutarea de acolo. După, se va afișa informația despre compatiblitatea sau incompatibilitatea medicamentului. În cazul în care acesta este incompatibil, e-lactancia, de exemplu, vă va sugera cu ce poate fi înlocuit. Vă recomandăm să mergeți cu informația acumulată la medicul dvs genicolog și după recomandările acestuia să luați o decizie. Dacă este anevoioasă căutarea acestor informații, oricând vă puteți adresa la un consultant în alăptare după asistență informațională.
Imcompatibilitate medicamentelor și întreruperea temporară a alăptării
Ce e de făcut în cazul în care preparatul sau preparatele nu sunt compatibile, dar dvs doriți să păstrați alăptarea? În acest caz aveți nevoie de asemenea de informație despre fiecare medicament de pe aceleași site-uri ca să cunoașteți în ce măsură pătrunde fiecare substanță în laptele matern și de cât timp are nevoie aceasta pentru a se evacua în totalitate din organism. În această perioadă este posibilă întreruperea temporară a alăptării și reluarea.
foto: pinterest.com |
Sânii mamei în perioada întreruperii temporare a alăptării
În perioada de întrerupere a alăptării mama va fi neovie să stoarcă sânul. Cât de frecvent, depinde mult de vârsta copilului. Dacă copilul este încă micuț (pânăla un an), aceasta va trebui să stoarcă destul de des, o dată la 2-3 ore, pentru a menține lactația. Dacă copilul are mai mult de un an, în acest caz depinde de numărul de alăptări pe care le are mama pe zi. Ideea de bază totuși rămâne ca femeia să stoarcă cel puțin ori de câte ori sânii sunt prea plini, simte presiune sau durere.
Copilul în perioada întreruperii temporare a alăptării
Ce i se va fi oferit copilului în perioada întreruperii alăptării? În acest caz iarăși totul depinde de vârsta lui. Dacă copilul este de până la un an, atunci mama poate face provizii de lapte matern până la intervenția dată, iar în perioada de întrerupere, copilul va bea lapte matern stors. A doua varinată ar fi lapte matern de la un donator și a treia variantă formula artificială de lapte praf. Este recomandat să evitați utilizarea biberoanelor astfel încât acestea pot provoca refuzul sânului. Bebelușului i se va oferi lapte dintr-o seringă fără ac, din cană, cană cu cioc, linguriță sau pipetă.
Vă puteți adresa oricând unui consultant în alăptare pentru a întocmi un plan de întrerupere temporară a alăptării și de revenire la alăptare, dar și al alimentării bebelușului pe perioada acestei întreruperi.
Despre cum stoarcem, păstrăm, încălzim și oferim laptele matern: AICI!
Încetarea alăptării
Dacă mama decide să înceteze alăptarea în această perioadă, procedura nu va fi diferită din acest considerent. Recomandăm să încetați alăptarea treptat, dar pentru asta aveți nevoie de 2-3 luni cel puțin, dacă alăptați la cerere. Sânii sunt pregătiți de încetarea alăptării dacă timp de 24 de ore în lipsa alăptărilor nu se mai umplu, asta ar însemna prezența a una, maximum două alăptări în 24 de ore. Despre încetarea alăptării, mai multe: AICI.
Vă recomandăm să nu încetați brusc alăptarea și mai ales să nu îmbinați acest lucru cu plecarea dvs de acasă în legătură cu procedura medicală pe care urmează să o faceți. Va fi mult prea stresant pentru copil, din motiv că dispar din viața lui pe neprins de veste două lucruri foarte și foarte importante: alăptarea și mama.
Plecarea de acasă și pregătirea copilului
Vorbiți copilului despre ce urmează să se întâmple în cazul în care o să lipsiți de acasă, indiferent de vârsta lui. Nu este necesar să oferiți prea multe detalii, este esuficient să spuneți că „mama are nevoie să plece la medic, tu o să stai cu tata (bunica etc), o să dormiți, mâncați, mergeți în parc, iar mama se va întoarce mâine după ce dormi la amiază” de exemplu. Explicați copilului că sunteți în regulă și că nu sunteți în pericol, că o să vă fie dor și că acesta va putea să vă telefoneze sau viziteze la spital.
Dacă aveți neovie de asistență, înainte sau după intervenția de avort, vă puteți oricând adresa unui psiholog sau psihoterapeut.
Anastasia Popescu
fondatoarea ”Mămica Alăptează”
pre-cosnultant în alăptare